Mysore style är namnet på det sätt man utövar och lär ut asanas inom ashtanga yoga. Namnet kommer från staden Mysore i södra Indien, där Sri K. Pattabhi Jois först lärde ut denna tradition. Det finns flera sätt på vilka Mysore style skiljer sig från det ”vanliga” västerländska sättet att lära ut yoga. Vanligtvis sker detta genom en yogaklass som leds av en lärare, men inom Mysore style sker instruktionerna under klassens gång snarare från lärare till varje individuell deltagare, genom både muntliga och fysiska tillrättavisningar i deras utövande av olika asanor.sport-1281608_960_720

Detta är möjligt genom att alla studenter i förväg lär sig en förutbestämd serie asanor, som precis som inom andra yogainriktningar kombinerar rörelser med andning. Varje student inom Mysore style får lära sig det antal asanor i den förutbestämda sekvensen som de klarar av enligt deras förutsättningar. I takt med att de blir starkare och rörligare får de sedan lära sig fler asanor av läraren. Under en klass i ashtagna yoga utövar därför varje deltagare sin egen, personligt anpassade serie rörelser, i den takt de själva väljer. Även denna inlärningsmetod för asanor, där man lär sig en i taget efter att man har bemästrat den föregående i sekvensen, skiljer sig från ”vanlig” modern yoga, där deltagarna i en klass får lära sig alla asanor som ingår i klassen under klassens gång, oavsett om de är nybörjare eller om de har utövat yoga i flera år.

Det finns självklart fördelar och nackdelar med båda metoderna att lära sig och utöva yoga. Om man känner att Mysore style inte är rätt form av yoga för en själv, behöver det inte betyda att man ger upp yoga helt, eftersom det finns en mängd andra yogainriktningar att välja mellan, allt från mer traditionella västerländska yogaklasser till bikramyoga, som utövas i 40 graders värme. Om man inte bara vill ha det varmt när man tränar yoga, utan också ha det varmt och skönt i sitt hem, kan ett bra vara att installera en kamin hemma. Du hittar ett stort utbud av kaminer på Byggmax.se. När du har ett varmt hem finns det inget som hindrar att du även tränar yoga på egen hand, i den stil du själv vill.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *