Yoga är en träningsform som passar alla. Det är också en träningsform som är lätt att utföra på egen hand; hemma, på jobbet, i mindre grupp och så vidare.

Det finns en hel del olika träningsappar och onlinekurser som du enkelt kan ladda ner och titta på/följa. Ofta går det också att välja nivå och typ av yoga, exempelvis Ashtanga-yoga på nybörjarnivå eller avancerad nivå. Det finns även möjlighet att gå en fördjupningskurs som också går att delta i via nätet.

Utgå ifrån dina förutsättningar

Meditation, stresshantering, fördjupningar, yogalärare, receptbelagd yoga; det är bara ett litet urval av alla de kurser och specialiseringar som finns att tillgå. Det viktigaste är att utgå ifrån sina egna förutsättningar och att hitta en instruktör, frekvens och yogametod som passar en själv.

Det är också väldigt viktigt att utgå från dagsform och hälsa. Har du någon form av hälsoproblem, exempelvis artros, Parkinson eller reumatism, bör du kontakta din läkare eller sjukgymnast innan du kör igång. Och kom ihåg att ta det i din egen takt och bit för bit.

Tänk på

– Hitta en instruktör som du får förtroende för

– Hitta ett passande program

– Anpassa frekvens, nivå och metod efter dina förutsättningar och behov

– Ta samma klass flera gånger och sluta aldrig att repetera

– Ta dig tid att njuta och träna i lagom tempo

– Glöm inte att vila och dricka vatten

– Gör träningen till rutin

Några minuters rörelse varje dag är mycket värt. Det kan faktiskt ge bättre effekt än ett par långa pass i veckan. Ta fram yogamattan och kör igång – det behövs inte mer än 10-15 minuter av din tid!

Har du recept på fysisk träning bör du ta hjälp av en legitimerad fysioterapeut eller sjukgymnast för att vara säker på att du utför rörelser och övningar rätt.

Onlinekurser

Det finns en rad yogakurser online, där du bland annat kan träna upp din rörlighet, styrka, mobilitet och smidighet. Då passar Ashtang-yoga perfekt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *