Ashtanga-yoga bygger upp din fysiska styrka och ökar rörligheten samtidigt som du varvar ner och sänker dina stressnivåer i kroppen. Att träna yoga är mycket mer behagligt än att ta ut sig maximalt på ett löpband eller lyfta vikter tills musklerna tar helt slut. Trots att yoga är en behaglig träningsform ger den ändå god träningseffekt och de flesta upplever att de blir starkare, vigare och får bättre hållning.

Om du tränat yoga under lång tid har du förmodligen den utrustning du behöver, men om du nyligen kommit igång behöver du kanske komplettera din garderob med fler yogakläder. Varför inte önska julklappar som du har användning för under yogapassen? Tipsa din familj och vänner om att de på exempelvis partykungen.se kan hitta sköna benvärmare i coola färger och mönster. Benvärmare är perfekta att ha på yogapass eftersom du kan dra ner dem för att värma fötterna i början och slutet av passet, men det är ändå enkelt kan ta av dem eller dra upp dem under den fysiska delen av passet då du behöver vara barfota.

Positiva hälsoeffekter av yoga

Ashtanga-yoga ger många olika positiva effekter på hälsan. Först och främst ökar din rörlighet i kroppen och du kommer snart att märka att du inte känner dig lika stel när du ska resa dig upp ur sängen eller soffan. Om du har ett stillasittande arbete framför en dator blir bröstmuskler och höftböjarens muskler ofta korta och strama vilket kan leda till värk i exempelvis ryggen. Förutom ökad rörlighet förbättrar yogan också din kroppshållning och balans och är även skadeförebyggande eftersom den bygger upp en stark och funktionell kropp.

En annan fördel med yoga är att den reducerar stress genom andningsövningar och lugna rörelser. Många yogalärare brukar även tända levande ljus och släcka ner i salen under passet, vilket gör att det blir enklare att stänga ute omvärlden och lämna dina problem utanför. Om du kommer till ett yogapass med andan i halsen direkt från en intensiv arbetsdag gör yogan att du varvar ner och börjar djupandas inom några minuter. Att avsluta dagen med ett yogapass kan därför bidra till att din sömn under natten blir bättre.

Yoga som kompletterande träning

Yoga passar mycket bra som kompletterande träning om du utövar en annan sport flera gånger per vecka. Yogans rörelser bygger skonsamt upp alla dina stabiliserande muskler i kroppen som hjälper dig att behålla bra teknik i exempelvis löpning, cykling, dans och lagsporter. Många upplever även att yogan gör att de återhämtar sig fortare efter till exempel ett intensivt intervallpass. Yoga är också ett bra sätt att stretcha ut hela kroppen och om du vet med dig att du brukar slarva med stretching efter dina träningspass kan du istället gå på ett yogapass varje vecka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *